2013-10-22

Insändare: Möt ungas protest med respekt – inte med polis

I dag blev jag publicerad på insändarsidorna i Corren. Inlägget blev något nedkortat jämfört med ursprungs texten så här följer en lite längre version

Fredagen den 18 Oktober protesterade ett antal ungdomar mot bostadsbristen genom att bland annat ”campa” i foajén på stadshuset. Enligt Corren vill ungdomarna göra sina röster hörda genom en protest men också genom att få prata med en ansvarig politiker. En av ungdomarna fick prata med kommunalrådet Paul Lindvall i telefon som istället för att lyssna på deras synpunkter hotade med att skicka polisen på dem. Man kan förstås ha olika synpunkter på att använda stadshusets foajé för politiska endamål, men att inte ens ta sig tid att lyssna på vad ungdomarna vill. Vad ger det för signaler till alla ungdomar i kommunen?

Bostads bristen är ett allvarligt problem i Sverige, enligt Hyresgästföreningen söker 290 000 personer en egen bostad. Många tvingas bo kvar hos sina föräldrar, tacka nej till studier för att det inte finns boende eller hänvisas till otrygga andrahands kontrakt. Att Paul Lindvall duckar för frågan och hotar ungdomar med polis bara för att de går till stadshuset med sina krav är under all kritik. Finns det ingen förståelse alls för frustrationen av att vilja komma ut i vuxenlivet samtidigt som vägen är stängt för att det varken finns bostad eller arbete.

Själv flyttade jag tillbaka till Östergötland efter några år i bland annat Malmö för ett jobb våren 2011. Under de första 2 månaderna fick jag bo på en kompis soffa i en liten 1:a i Norrköping innan jag fick ett rum i en lägenhet i Linköping, som jag sedan fick lämna för att lägenhetsinnehavaren hellre ville hyra ut det till en kompis. Därefter flyttade jag in i vardagsrummet i ett studentkollektiv i Ryd där jag fortfarande bor kvar. Nu har jag fått ett eget rum men istället bor det en annan person ute i vardagsrummet. Så ser verkligheten ut för många av oss här i Linköping och det är upp till bevis för Linköpings Alliansen att gör något åt det.

2012 påbörjade Stångåstaden endast byggandet av 86 nya lägenheter, prognosen ser enligt deras egen årsredovisning betydligt bättre ut för 2013 och 2014 men det är fortsatt så att Linköping växer i snabbare takt än vad kommunen satsar på eget byggande. Stångåstaden skriver själva i samma årsredovisning att det troligen kommer att saknas 2100 bostäder i kommunen år 2019.

Det kommunen borde göra är att:
  1. Ge Stångåstaden i konkret uppdrag att bygga fler billiga hyresrätter
  2. Införa en kommunal bostadsförmedling
  3. Kommunen måste vara offensivare i upphandlingen så att man pressar priserna på tex badrum och vitvaror
  4. Ställa krav på maximal hyresnivå vid markanvisningar för nybyggnationer
Paul Lindvall är svaret skyldig; vad vill stadshus Alliansen konkret göra för att lösa bostadsbristen i Linköping? Och är det rimligt att engagerade ungdomar ska mötas med hot om polis och inte med respekt och förståelse?

Jonas Hasselqvist
Styrelseledamot för Vänsterpartiet Linköping

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar