2014-10-03

Bekämpa Rasismen - Ett Linköping för alla

Text som från början skulle bli ett flygblad i valrörelsen som sedan skrevs om till debattartikel men som aldrig publicerades  

I spåren av finans- och Eurokrisen växer sig rasistiska och högerextrema krafter sig allt starkare både i Europa och här hemma i Sverige. Rasisterna vill ge enkla svar på svåra frågor, men i stället för att kritisera de som ligger bakom krisen; Bankerna, EMU och högerpolitik, så skyller de på de redan mest utsatta i samhället.

Sverige och Europa står inför stora utmaningar. Det handlar om att skapa jobb, rusta upp välfärden och skapa fred och frihet. Men för att göra det behöver vi en vänsterpolitik som sätter jämlikhet, rättvisa och solidaritet i centrum. Inte splittrings politik och rasistiska fördomar. Svaret kan aldrig vara att ställa människor emot varandra utan svaret är ett samhälle som håller i hop. Ett samhälle där alla som kan har ett jobb att gå till, där alla kan leva på sin lön och där din klass, ditt kön eller vad du råkar heta i efternamn inte avgör dina livschanser.

Vänsterpartiet vill skapa ett Linköping där alla ges möjligheten att leva och utvecklas på jämlika villkor. Men då krävs det att vi satsar på service och utveckling i hela kommunen, såväl i Skäggetorp som i Ulrika och Ljungsbro. Ett Linköping för alla är ett Linköping där såväl landsbygden, förorten och innerstaden lever. Ett Linköping där ditt postnummer inte avgör vilken välfärd du får eller dina möjligheter att få ett jobb.

Vänsterpartiet är en del av en bred antirasistisk rörelse. Vi kan aldrig göra allt själva. Rasismen är tyvärr inget vi kan besluta bort i kommunfullmäktige utan arbetet mot rasism sker lika mycket i samtalen vid fikabordet, på gatan som på nätet. Men vi kan skapa möjligheter för att bekämpa rasism. Vi rustar upp välfärden, skapar jobb och framtidstro, så att människor inte känner sig hotade. Vi kan besluta om pengar till antirasistiska projekt och vi kan få kommunen att ta ett större ansvar själv.

Sverige är ett rikt land och Linköping är en välmående kommun. Vi har ett ansvar att ge människor som flyr undan krig, förtryck och fattigdom en fristad. I bland varnas det för invandringens kostnader, skitsnack säger vi för det första så kostar inte invandringen Sverige någonting. För det andra så även om det gjorde det så har vi fortfarande ett moraliskt ansvar att ge människor skydd, för hur skulle värden se ut om det inte ens fanns någonstans att fly.

Rasismen bekämpar vi tillsammans genom att hålla i hop och skapa möten mellan människor.
Vi vill ha ett Linköping för alla, vill du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar