2016-02-15

Anders Svensson: "Armbrytning är det ultimata styrkeprovet"


De tränar två dagar i veckan tisdagar och lördagar, på Träkvista fritidsgård. Foto: Jonas Hasselqvist


Anders Svensson är armbrytaren och eldsjälen på Ekerö IK som tänker på armbrytning nästan alla av dygnets timmar. – Det är lite som en drog, träningen. Men det är inte värre än att jag också kan tycka att det är skönt att ta det lugnt och låta kroppen återhämta sig, säger han. 

I en gympasal med två bord och några vikter träffas de för att lära sig bryta arm. Anders sätter på lite musik och börjar göra i ordning i salen medan jag försöker ställa in kameran och tar några testbilder.

Efter en stund slår vi oss ner i en soffgrupp inne träkvista fritidsgård där armbrytarna håller till. Det första jag undrar är hur det kommer sig att man börjar bryta arm.

– För mig har det alltid varit det ultimata kraftprovet. Folk som säger att de aldrig brutit arm... jag tror att de ljuger. För någon gång har man greppat upp vid ett köksbord eller pausat midsommarfirandet för en omgång. Själv har jag alltid tyckt om tjusningen i att se vem som faktiskt är starkast.

För att jag ska förstå grejen med sporten vill Anders visa hur det går till. Vid ett av borden visar och förklarar han hur man ska stå, greppa och röra kroppen. Det är mycket att tänka på. Olika brytningar har olika namn och reglerna är, ska vi säga, något mer komplicerade än när man sätter armbågarna i bordet hemma i köket.

– Jag har hållit på med sport av olika slag i hela mitt liv, framförallt hockey. Jag spelade i 13 år, bland annat i juniorallsvenskan. Däremot upptäckte jag inte armbrytningen förrän ganska sent i livet. I dag är jag 46 år gammal och har hållit på i 8 år, så jag är fortfarande ganska ny. Men eftersom det är en relativt liten sport så kan du slå dig fram bara du är dedikerad och verkligen engagerar dig i träningen. För mig tog det tre till fyra år att ta mig upp på SM-nivå.

SM i armbrytning arrangeras på Ekerö i april och varför det blev just här, det har Anders svar på.

– Det är mitt fel skulle jag vilja påstå, det är nog jag som är eldsjälen bakom det, säger han och skrattar till.

 –Vi har inte arrangerat ett SM här i Stockholms län sedan 90-talet. Jag fick med mig min sambo på det här och efter lite övertalning även klubben. Så vi står som arrangörer i år. Sedan är det lite roligt att vi också får en ny sporthall på ön som vi får inviga. Kommunen har lovat att den ska bli klar till SM. Så varför det blev Stockholm? Jag tyckte det var dags helt enkelt, säger han med något finurligt i blicken.

 Anders tävlar inte bara i SM, han är också projektledare för evenemanget. Något som han görideellt.

– Jag slutade räkna när jag var uppe i över 200 timmars total arbetstid inför SM och då är vi inte i mål än. Så jag har planerat in en ledighet nu efter SM. Armbrytning är min fritid! Grejen är att det är roligt, annars hade man aldrig orkat.

Mästerskapet kommer att sändas live på nätet. Tävlingarna kommer också att klippas ihop och marksändas på ”Eurosport 2” i höst. Vilket har gjort det lättare att hitta sponsorer till SM.

När Anders inte bryter arm gillar han att träna, går på gym och försöka hitta på roliga träningsformer.

– Jag har också en familj bestående av sambo och två tonåringar som behöver sin tid och uppmärksamhet.

Enligt Anders kan det vara tufft ekonomiskt att utöva armbrytning på elitnivå och sporten dras generellt med dålig ekonomi.

Det ultimata kraftprovet? I alla fall om man ska tro
Anders Svenson. Foto: Jonas Hasselqvist
 – Elitbrytarna får ofta själva stå för resor och uppehälle i samband med tävlingar som SM, EM och VM. De pengar som finns går till några läger här i Sverige men inte så mycket mer.

Anders tävlar själv även internationellt.

Anders jobbar som produktchef på ett företag som sysslar med maskinlösningar.

– Jag har en väldigt förstående chef som tycker att det är helt okej att jag tar ledigt för att åka på tävlingar och sådant.

Jag lämnar Anders, armbrytarna och Träkvista fritidsgård för den här gången, vem vet jag kanske kommer tillbaka... då med träningsombyte.  

Jonas Hasselqvist 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar