2014-10-24

– Yrkesetiken handlar om vår identitet som journalister.

Rubriken kommer från Tove Carlén på Journalistförbundet och är från min intervju om press- och yrkesetik med henne.

Den här veckan har vi haft pressetik på journalist linjen. BonaSingnalen är full med intressanta artiklar från alla på kursen om just etik. Som journalister har vi ett ansvar att rapportera korrekt och sakligt. Vi har också ett ansvar att inte i onödan kränka människors personliga integritet. Det vi har att förhålla oss till är allmänintresset, ett inte alldeles tydligt och självklart begrepp. Frida Fagerlund beskriver på ett bra sätt hur allmänhetens inställning kanske inte alltid stämer överens med journalisten. Läs hennes krönika här. 

Bland artiklarna kan ni läsa Morgan Lengbrant har under rubriken En bra journalist har en större moralisk kompass intervjuat en fotograf som beskriver pressetiken utifrån ett bildjournalistiskt perspektiv och Susanna Ali diskuterar satir och humor med Liv Strömqvist här

Själv har jag intervjuat en Per Hultengård från branschorganisationen Tidningsutgivarna och Tove Carlén på Journalistförbundet. Samt skrivit en krönika om rapporteringen från veckans ubåts jakt. En rapportering som var under all kritik från många media. 

Uppdaterat:
Apropå pressetik så vill V införa en nätombudsman
http://www.svt.se/nyheter/sverige/v-vill-ha-natombudsman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar